Udruga 3. zmaj

Projekti udruge

Rikon

Konvencija Rikon je najveći i najvažniji projekt Udruge. Rikon se održava od 1997. godine, a Udruga "3. zmaj" je preuzela organizaciju ovog projekta nakon gašenja Udruge "Aurora". Rikon je intermedijalni festival u trajanju od dva ili tri dana, kroz koja se širokoj publici nudi opsežni zanimljivi program. Taj program promovira fantastiku kroz prizme umjetnosti, znanosti i kulture kroz dijapazon predavanja, tribina i okruglih stolova, predstavljanja, izložbi i izlaganja, natjecanja, društvenih igara i kvizova. Cilj Rikona je neformalna edukacija mladih osoba kroz zabavni program, demistifikacija znanosti kroz popularna predavanja, kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz kreativno izražavanje, te naravno promocija žanra fantastike i znanstvene fantastike koja je najvažniji aspekt ovog okupljanja mladih ljudi, ali i svih ostalih dobnih skupina.

Rikon svake godine raste tako što bilježi porast posjetitelja, kao i porast kvalitete programa. Nada organizatora je ugostiti strane književnike ili glumce koji promoviraju svojim radom žanr fantastike, te time obilježiti Rijeku na svjetskoj karti značajnih konvencija. Najvažnije od svega, Rikon je plod volonterskog rada i ljubavi prema organizaciji konvencije, prema žanru i prema vjernoj publici. Više informacija na službenoj web stranici konvencije.

Artefakt

Pokretanje i dodijeljivanje književne nagrade Artefakt od 2010. godine na dalje, za najbolje izdano žanrovsko djelo u prethodnoj godini po sudu publike u tri kategorije. Nagradu izrađuje riječki student Akademije primjenjenih umjetnosti Tonko Vukonić. Više na stranici Artefakt.

Fanzin "Eridan"

Od 2005. godine udruga redovito izdaje fanzin Eridan, s ciljem upoznavanja čitatelja s popularno – znanstvenim temama promocijom neafirmiranih mladih pisaca i likovnih umjetnika, popularno-znanstvenim esejima, te izvještajima o događanjima u hrvatskoj i stranoj znanstvenofantastičnoj subkulturi. Godišnje se izdaje jedan do dva broja u elektronskom i tiskanom izdanju, a do sada je izdano 15 brojeva.

Sadržaj Eridana ne premašuje sedamdesetak stranica A5 formata, no zato ne manjka bogatstvom sadržaja. Mnogi radovi objavljeni u Eridanu nagrađeni su prestižnom hrvatskom žanrovskom nagradom, SFerom, koja se dodijeljuje na najvećoj regionalnoj konvenciji, SFeraKonu. Dvanaesti broj Eridana izdan je kao posebno izdanje na engleskom jeziku 2012. godine. Nagrađen je u kategoriji Spirit of Dedication kao najbolji europski fanzin od Europskog društva za znanstvenu fantastiku (ESFS awards) na jednoj od najvećih europskih konvencija, Euroconu, koja se pod nazivom "Kontakt" održala 2012. u Zagrebu i sa koje je u konačnici udruga otišla sa 4 nagrade. Posebni dvojezični broj Eridana bio je i 15. koji je bio namjenjen promociji rada Udruge na Worldconu i Euroconu 2014. godine. Prijašnji brojevi Eridana dostupni su ovdje.

Kronološki pregled ostalih aktivnosti 2005.—2018.

19. broj fanzina Eridan

Eridan 19

Prati nas

Vrijedni projekti

Rijeka EPK 2020

Prijatelji

Više...

Design Nela Dunato Art & Design

Udruga 3. zmaj
Tihovac 13, Rijeka
OIB: 13231862730
[email protected]

© 2005 - 2012 Udruga 3. zmaj, sva prava pridržana