COSPLAY AKADEMIJA

Radionice izrade kostima i dodataka, filmske šminke i prostetike, glume i performansa –

sve što jedan Cosplayer treba znati,

na jednom mjestu.

Što je Cosplay?

Cosplay (costume play) je aktivnost koja spaja kostimografiju i umjetnički performans u kojem sudionici izrađuju vlastite kostime inspirirane likovima i temama iz književnosti, stripa, animiranih ili igranih filmova te videoigara, izvodeći pritom spontani performans. 


Cosplay Akademija

Sastoji se od niza edukativnih radionica koje su tematski sveobuhvatne po pitanju pripreme Cosplay kostima, pa tako uključuju edukacije raznih metoda i tehnika, korištenja alata i materijala, ali i šminkanja i izrade protetike te edukaciju glume i performansa.

Cosplay Akademija održat će se u 2022. godini, te ćemo uskoro objaviti više informacija i mogućnosti prijave na radionice.


Kome je Akademija namijenjena?

Akademija je usmjerena na mlade, srednjoškolske i studentske dobi, kako bi se potaknula veća uključenost mlađih osoba za kreativnim izražavanjem, ali i osigurao kvalitetan prijenos znanja raznih zanimljivih i specifičnih vještina.

Bez obzira, na radionicama mogu prisustvovati svi, zaposleni ili nezaposleni, i stariji od 25 godina.

Zašto je projekt važan?

Projekt aktivno ostvaruje neke od ciljeva Udruge, a to su promicanje, popularizacija i afirmacija umjetnosti, znanosti, subkultura i novih medija, podizanje razine društvene osviještenosti glede uloge umjetnosti u razvoju moderne kulture, poticanje kreativnosti, umjetničkog stvaralaštva, mašte i slobodnog razmišljanja, te kreativno osmišljavanje slobodnog vremena mladih.


Ciljevi projekta

Cilj projekta je, u prvom redu, promicati tehniku i praksu Cosplay kulture koja je sastavni dio mnogih konvencija diljem svijeta (konvencije fantastike, konvencije računalnih igara, konvencije japanske kulture, itd.), pa tako i riječke konvencije fantastike Rikon. Nadalje, kroz različite radionice izrade kostima, tehnike šminke te dramskog i scenskog nastupa, cilj je potaknuti kreativan izričaj mladih te ih ohrabriti za istraživanje različitih tehnika oživotvorenja svojih najdražih likova iz djela fantastike i znanstvene fantastike. Poticanjem mladih na kreativne aktivnosti cilj je obogatiti i promovirati riječku kulturnu scenu, obogatiti trenutnu kulturu maškaranja i Karnevala s još jednim aspektom “maskiranja” te staviti Rijeku na međunarodnu kartu kvalitetnih Cosplay umjetnika. Na taj način promoviramo Hrvatsku i Rijeku stranim posjetiteljima sličnih interesa i otvaramo prostor za zanimljive suradnje.

Članovi tima Cosplay Akademije

Armin Bećirević

voditelj Akademije

Iako je magistar inžinjer brodogradnje, najveća ljubav mu je izrada Cosplay kostima i gostovanje na konvencijama diljem Hrvatske i Europe. Poznati je i nagrađivani riječki Cosplayer, s 10 godina bogatog iskustva u izradi kostima i korištenja raznih materijala i tehnika, te je jedna od rijetkih osoba u Hrvatskoj koja posjeduje znanja i vještine za izradu kompleksnih kostima. Najviše se ponosi osvojenom glavnom nagradom za kostim Arthasa Menethila iz videoigre Warcraft, na Reboot Info Gameru 2018. godine s kojim je osvojio putovanje u Japan na Tokyo Game Show 2018. U Japanu je nosio posebno izrađen kostim lika Thranduila (kralj vilenjaka iz knjige Hobit autora J.R.R. Tolkiena te istoimene trilogije filmova) gotovo u cijelosti izrađen tehnikom šivanja tkanine (bez rekvizita ili oklopa).

Tajana Štasni

Šilica s preko 25 godina iskustva, modna kreatorica i trendseterica hrvatske Cosplay scene, Tajana Štasni iza sebe ima mnoštvo projekata, suradnji, izložbi i revija. U njenim kreacijama mogu se naći korzeti, vjenčanice, nakit i specijalni Cosplay kostimi, koji osvajaju nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. Suradnica je na mnogim filmovima, serijama, reklamama i predstavama, a od projekata ističe se otvaranje Game of Thrones muzeja u Splitu i PerunBožić manifestacija u muzeju Turopolja.

Filip Majcen

Magistar primarnog obrazovanja, trenutno radi u školi. Hobijem kostimografije se počeo baviti od malih nogu, izrađujući kostime za predstave, maškare i Halloween. Za prvi cosplay kostim izradio je TES V Skyrim: Steel Armour). Na konvenciji Krakon nosi

oklop iz igre Skyrim osvaja prvu nagradu za najbolji kostim, nakon čega sljedeće godine sudjeluje na Krakonu kao sudac za Cosplay, u kostimu Ancient Nordic iz Skyrima. Na Liburniconu sudjeluje sa kostimom Landa Clarissiana (Star Wars) u stilu kupaćeg kostima te osvaja titulu “Miss Liburnicona”.

Bojana Butković

Poduzetnica, kiparica i umjetnica, kreatorica nakita i ukrasa. Rođena u Puli, završila Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer Kiparstvo. Uspješno se bavi raznim aktivnostima od proizvodnje nakita, fitoaromaterapije, web dizajna, a surađuje na brojnim projektima u Rijeci, uključujući arheološke iskope kod Kosog tornja, izložbene projekte u Kružnoj, koordinira galeriju Palach, sudjeluje u konzervatorsko-restauratorskim djelatnostima (stucco) u zgradi tvornice šećera Benčić.

Nikolina Zaninović Kokotović

Međunarodno prepoznata i nagrađivana profesionalna vizažistica i umjetnica. 2018. godine osvaja titulu najbolje vizažistice u Europi – The Next Make-up Artist, te se ističe među 2000 prijavljenih koji su konkurirali u natjecanju. Surađuje na raznim projektima, modnim snimanjima, spotovima, SFX Makeup projektima. Dio je Učilišta Profokus kao mentorica u smjeru vizažizma, te je dio tima Kallos Beauty Academy kao kreativna direktorica.


Kolektiv Igralke

Sendi Bakotić

Prvostupnica sveučilišnog studija “Gluma i mediji” te magistra komparativne književnosti i rusistike (Filozofski fakultet u Zagrebu i Sankt-Peterburgu, Rusija). Kao nezavisna glumica nastupa u raznim produkcijama u Hrvatskoj i Sloveniji (Kazalište Ulysses, INK Pula, HNK Ivana pl. Zajca, Ri teatar, KUD Transformator i Teatro Matita, Ljubljana i dr.). Umjetnička je voditeljica Kolektiva Igralke iz Rijeke u kojem realizira vlastite autorske projekte, poput dokumentarne predstave “Bakice”.

Art Mašina

Art Mašina je kreativni atelier iz Rijeke za neformalno učenje likovnih tehnika i praktičnih vještina (šivanje, uradi-sam tehnike…) te promicanje likovne i vizualne kulture u svakodnevnom životu. S višegodišnjim iskustvom provedbe edukativnih radionica, Art

Mašina ima mogućnosti i vještine organizirati radionice šivanja za potrebe Cosplay Akademije.

Valentina Mišković Yoe

koordinacija i administracija

Magistra kulturologije, tajnica Udruge 3. zmaj, administratorica, voditeljica nekoliko projekata Udruge u zadnjih 10 godina. Bogato iskustvo volontiranja, suradnje s nekoliko udruga, pisanja projekata, pripremi budžeta te rukovođenjem timovima.

David Dubrović

Mladi riječki poduzetnik koji se bavi svim vrstama tehničke podrške. Dobro je poznat i često viđen na mnogim događanjima u Rijeci i okolici, jer već godinama gradi poslovne odnose i vjerne klijente. Video produkcijom se bavi od 2010. godine, a ostalim oblicima tehničke podrške još i dulje.

Program Cosplay Akademije

PREDAVANJA

Predavanje: Uvod u Cosplay kulturu i izradu kostima

Uvodno predavanje koje će se održati putem online sustava, te će ukratko predstaviti Akademiju, uvesti posjetitelje u Cosplay kulturu i upoznati ih sa trendovima u Hrvatskoj i svijetu, te opisati radionice i tehnike koje će se savladati.


Gostujuće predavanje

Gostujuće predavanje inozemnog kostimografa koji je surađivao na poznatijim serijama ili filmovima

/ ili /

inozemnog Cosplay umjetnika.


Okrugli stol: Kostimografija i Cosplay u Hrvatskoj

Sudionici okruglog stola: Tajana Štasni kao predstavnica domaćih poduzetnika i Cosplayera te kao modna kreatorica, Helena Šepl kao predstavnica profesije kostimografa, Barbara Bourek kao predstavnica kostimografije pri APURi, Daniel Rafaelić kao stručnjak za filmsku kostimografiju, Nika Čuić kao predstavnica tima hrvatskih kostimografa na serijalu Igra Prijestolja, Zdenko Bašić kao predstavnik umjetnika i kreatora multimedijalnih sadržaja.

RADIONICE

Alati za profesionalnu izradu kostima i njihova uporaba

Armin Bećirević

Radionica će polaznike naučiti koristiti specifične alate kao što su industrijski fen, rotacijski alat, skalpeli i profesionalni rezači, brusilice, pištolj za plastiku, razna ljepila i njihova primjena na materijale.

CIJENA RADIONICE – VIŠE INFORMACIJA USKORO


Oblikovanje spužve i termoplastike

Armin Bećirević

Filip Majcen

Polaznici će savladati početničke tehnike oblikovanja spužve kao što je izrada uzoraka za kostim (poput šivaćeg kroja), naučiti će baratati alatima za rezanje spužve i termoplastike, te savladati tehnike rezanja.

Također, radionica će pokriti tehnike “ovladavanja” spužvom da zadrži oblike, ljepljenje i zatvaranje rubova kako bi se spužva pripremila za daljnje obrade i bojanje.

CIJENA RADIONICE – VIŠE INFORMACIJA USKORO


Izrada nakita i kostimnih ukrasa od epoksi smole i termoplastike

Bojana Butković Armin Bećirević

Polaznici će savladati tehnike izrade ukrasnih predmeta i memorabilija od kristalne smole, naučit će važnost pripreme i zaštite sebe i okoline. Fokus radionice će biti na specifičnosti tehnike lijevanja, obrade i dorade smole u datom vremenskom okviru, te savladavanje važnosti pred-pripreme i planiranja. Rezultat radionice, osim izrađenih predmeta su i izrađeni planovi djelovanja (priroda rada sa smolom je višeslojna i zahtjeva strpljenje).

CIJENA RADIONICE – VIŠE INFORMACIJA USKORO


Početnička radionica šivanja

Art Mašina

Radionica će upoznati polaznike sa priborom za šivanje kao i osnovama korištenja mašine za šivanje. Polaznici će savladati tehnike šivanja rukom, kao što je prišivanje gumba ili manjih perli i ukrasa, te osnove mašinskog šivanja kao što je ušivanje patenta, kraćenje, šivanje džepova, podstava.

CIJENA RADIONICE – VIŠE INFORMACIJA USKORO


Napredna radionica šivanja

Tajana Štasni

Radionica će obratiti zahtjevnije teme poput izrade osnovnog kroja po vlastitim mjerama, načine i tehnike ušivanja patenta u kostime, te tehnike modeliranja kroja.

CIJENA RADIONICE – VIŠE INFORMACIJA USKORO


Bojanje i završne obrade kostima

Armin Bećirević

Radionica će upoznati polaznike sa metodama koje se koriste kako bi kostimi izgledali realistično, sukladno periodu vremena ili stilu kojeg predstavljaju, tj, tehnike koje služe unošenju duha i života u kostim, kako bi on izgledao realistično, nošeno, živo.

CIJENA RADIONICE – VIŠE INFORMACIJA USKORO


Izrada rekvizita (oružje, dodatci)

Armin Bećirević

Radionica će polaznicima omogućiti izradu raznih oblika oružja ili ostalih rekvizita, te ih naučiti kako identificirati nacrt i materijal potreban za izradu pojedinih vrsta rekvizita. Tehnike koje će se pokazati su spajanje različitih materijala i spajanje u završnoi oblik. Za završetak, potrebno je izraditi i detalje, obojiti ili pripremiti za bojanje, te oživiti rekvizit sa realističnim dodatcima.

CIJENA RADIONICE – VIŠE INFORMACIJA USKORO


Obrada kože i predmeta od kože

Filip Majcen

Radionica će pokazati osnovne tehnike rada sa kožom ako bi se izradili predmeti, ukrasi ili odjeća od kože. Neke od osnovnih tehnika koje će radionica obraditi su: ručno rezanje, oblikovanje, bušenje (perforacija), šivanje i sklapanje u željeni oblik, graviranje ili tisak, bojenje i završne obrade.

CIJENA RADIONICE – VIŠE INFORMACIJA USKORO


Implementacija 

elektronike u kostimografiji

David Dubrović

Armin Bećirević

Radionica će polaznike naučiti baratati materijalima i elektroničkim elementima koji mogu biti dio kostima ili rekvizita, kao što su osvjetljenje, pomičući dijelovi i slično. Voditelji će pokazati kako odabrati svjetla i elektroniku u izvedbi kostima, ovisno o željenom efektu. Polaznici će savladati i tehnike spajanja žica i napajanja, te prilagoditi svu tehniku mogućnostima kostima i kako te sve materijale sakriti unutar kostima.

CIJENA RADIONICE – VIŠE INFORMACIJA USKORO


Filmska šminka i prostetika

Nina Make-up Artist

Radionica će pokazati osnovne tehnike šminke: konturiranje, oblikovanje obrvi, umjetne trepavice, te će pokazati napredne tehnike koje omogućuju potpunu preobrazbu. Priprema prostetike i aplikacija na tijelo uključuje tehnike kao što su pripremanje 3D prostetike s pomoću kalupa ili kiparskih tehnika, mješanje boja za realistične efekte krvi, masnica, ozljeda, i slično.

CIJENA RADIONICE – VIŠE INFORMACIJA USKORO


Radionica performansa

i glume

Kolektiv Igralke, Sendi Bakotić

Od inspiracije do karaktera: Vježbe prisutnosti, osvještavanja tijela i glasa, slobodne ekspresivnosti uvest će polaznike dublje u tehnike stvaranja karaktera i situacija “iz ničega”. Polaznicima će se pružiti alati kako bi doživjeli kako mogu stvarati karaktere i improvizacije iz najmanjeg podražaja (bila to pozicija tijela, kvaliteta pokreta, energija tijela…). U završnoj fazi polaznici će se inspirirati svojim kostimima, dijelovima kostima ili rekvizitima kako bi utjelovili karaktere cijelim bićem i u tome pronašli igru i radost.

CIJENA RADIONICE – VIŠE INFORMACIJA USKORO