Konvencija fantastike Rikon jedinstvena je manifestacija u Rijeci koja se održava od 1997. godine. 


Što je Rikon

Tijekom tri dana ispunjena edukativnim predavanjima, kreativnim radionicama, zabavnim programom te raznim aktivnostima namijenjenim svim uzrastima, svake godine okuplja oko 1000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, zaljubljenika u znanost, kulturu i umjetnost, koji imaju priliku u nesvakidašnjem i jedinstvenom okruženju proširiti svoje znanje, zabaviti se te steći nove vještine i poznanstva.

Udruga 3. zmaj dugi niz godina upravo kroz Rikon aktivno radi na razvijanju i povećanju interesa i znanja mladih, ali i svi ostalih dobnih skupina, za teme znanosti i umjetnosti kroz motive fantastike i znanstvene fantastike. Prilikom planiranja i provedbe programa posebna se pažnja pridaje stvaranju sigurnog i poticajnog okruženja za međusobnu interakciju publike i sudionika programa te prilika za upoznavanje, razgovor i učenje od drugih u neformalnom okruženju. Programski dio manifestacije čine edukativni program koji uključuje predavanja, predstavljanja i okrugle stolove, zabavni program u sklopu kojeg se održavaju igraonice društvenih igara te video igara, natjecanja, glazbeni i scenski nastupi te kvizovi, kreativni radionički program te izložbeni program.

Program konvencije

Kvaliteti edukativnog programa Rikona, osim dokazanog zadovoljstva posjetitelja, svjedoče brojna gostovanja međunarodno priznatih književnika i znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva pa su tako počasni gosti posljednjih godina bili redom poznata inozemna imena poput nagrađivanih britanskih pisaca Adriana Tchaikovskog i Garetha L. Powella, višestruko nagrađivane američko-francuske spisateljice Aliette de Bodard, britanske spisateljice, podcasterice i naratorice audio knjiga Emme Newman te nizozemskog pisca Thomasa Olde Heuvelta. Među značajnim znanstvenim imenima proteklih su se godina na Rikonu našli i brojni Riječani i Riječanke poput Svena Maričića, Dijane Dominis Prester te Predraga Dominisa Prestera, Marte Žuvić, Rajke Jurdana Šepić i Vanese Ujčić Ožbolt, kao i hrvatski znanstvenici poput Raphaela Benea, Antonija Šibera, Davora Horvatića i Ivice Puljka. Od međunarodne znanstvene zajednice ističemo Autuna Pursera, koji je gostovao 2020. godine.


Post-apokaliptični Rikon

Upravo je 2020. godine, kada je svijet zahvatila pandemija COVID-19, Rikon opravdao svoj ugled i povjerenje dugogodišnjih posjetitelja uspješno se održavši online pri čemu je nosio i titulu Eurocona (europske konvencije fantastike) i naziv “Futuricon 2020”. Rikon se 2021. godine održao u gostujućem izdanju i to u novootvorenom prostoru Dječje kuće u riječkom kvartu kulture „Benčić“, u partnerstvu s Gradskom knjižnicom Rijeka te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Gradskim kazalištem lutaka Rijeka.

Progresivan pristup izvanisntitucionalnom obrazovanju

Jedan od glavnih ciljeva Rikona je pružiti mladima pozitivne primjere znanstveno-umjetničkih i STEM zanimanja ili hobija, a kroz umrežavanje s uspješnim pojedincima i organizacijama iz ovih područja potaknuti ih da se i sami odvaže odabrati karijere koje će doprinijeti ostvarivanju njihovih inovativnih i kreativnih ideja, čineći ih konkurentnima na tržištu. Kroz spoj učenja, zabave i kreativnih aktivnosti pod stručnim vodstvom, mladi imaju priliku razvijati svoje sposobnosti na jedinstven način koji predstavlja svojevrsni izvaninstitucionalni produžetak progresivnog modela obrazovanja karakterističnog upravo za grad Rijeku. Prepoznavši vrijednost integracije znanosti, kreativnosti, umjetnosti i tehnologije, udruga 3. zmaj kroz Rikon nastoji potaknuti djecu i mlade na kreativno izražavanje i pristup rješavanju problema te razvoj kritičkog mišljenja. Na taj način stvara se jedinstveno okruženje u kojem mogu spoznati svoje sposobnosti te stvoriti temelj za njihov daljnji razvoj što ujedno čini i glavni doprinos Rikona lokalnoj zajednici.

Umjetnički program i cosplay

Manifestaciju Rikon upotpunjuje bogat umjetnički program u sklopu kojeg, osim književnika, sudjeluju mladi i neafirmirani, kao i iskusni i priznati umjetnici iz Hrvatske i inozemstva koji drže predavanja, predstavljanja, vode radionice te postavljaju izložbe svojih radova. U ovom segmentu programa naglasak je stavljen na razvoj kreativnih vještina posjetitelja te edukaciju o poduzetništvu u kulturi, odnosno načinima na koje mladi mogu svoju kreativnost i umjetnički izričaj pretvoriti u karijeru. 


Jedan od sastavnih dijelova Rikona je Cosplay – aktivnost ili umjetnički performans u kojem sudionici izrađuju vlastite kostime inspirirane likovima i temama iz književnosti, stripa, animiranih ili igranih filmova te videoigara, izvodeći pritom spontani performans. Organizacijom natjecanja za odabir najboljeg kostima kroz koji se pobjednicima dodjeljuju bogate nagrade, cilj je potaknuti nezavisni kulturni izričaj i razvoj vizualne te izvedbene umjetnosti. Nadalje, u skladu s ciljem održavanja međunarodnog karaktera brenda Rikon, osim ugošćavanja književnih ili znanstvenih imena, ugovaraju se gostovanja poznatih i međunarodno priznatih vizualnih umjetnika koji se bave cosplayom, koji će, kao član žirija natjecanja, sudjelovati u izboru najboljeg kostima te dodatno promovirati ovaj vid vizualne umjetnosti i performansa.

Suradnje i partnerstva

Rikon je tijekom godina razvio partnerstva i suradnju s brojnim lokalnim i inozemnim poduzetnicima koji svake godine daju nemjerljiv doprinos kvaliteti manifestacije. U pripremi i organizaciji svakog izdanja manifestacije posebna se pažnja pridaje promociji manjih lokalnih obrta i tvrtki koji na Rikonu imaju prilike svoje usluge i proizvode predstaviti široj domaćoj i inozemnoj publici. Iz 2021. godine ističemo suradnju s MAPA obrtom za dizajn koji je pridonio provedbi promidžbene kampanje kroz suradnju po pitanju marketinga i zabavno-scenskog programa, dugogodišnju suradnju tvrtkama Antares, GIS (za potrebe ozvučenja i opreme za koncert) te tvtkom Sessionize. Uspješna suradnja ostvarena je i s lokalnim craft beer obrtom Brewtiga, specijaliziranim za pruzanje limitirane ponude lokalnih piva. Dodatno ističemo i višegodišnju suradnju s češkom izdavačkom tvrtkom CGE specijaliziranom za izradu, izdavanje i promociju društvenih igara. U planu za buduća izdanja Rikona je proširenje i jačanje suradnje s dosadašnjim partnerima te ostvarivanje novih suradnja s tvrtkama i poduzetnicima, kako iz Rijeke i okolice, tako i inozemstva.