laboratorij fantastike

2022 – UPISI U TIJEKU!

Radionice kreativnog pisanja pod mentorstvom Zorana Krušvara.

Projekt se provodi u suradnji sa Gradskom Knjižnicom Rijeka.

Prijave su trenutno zatvorene, prvi ciklus radionica već je krenuo!

No, ne očajavaj, novi ciklus kreće na jesen.

Prati nas na društvenim mrežama za novosti!

Voditelj radionica

Voditelj radionica je Zoran Krušvar, psiholog, novinar, poznati i nagrađivani hrvatski pisac, prevođen u inozemstvu, te voditelj raznih multimedijskih projekata. Autor je tri zbirke kratkih priča, dva romana za djecu, dva romana za odrasle te slikovnice za djecu. Član je spisateljskog kolektiva “Fluminati” te neformalne književne skupine “Ri Lit”. Radovi su mu prevođeni na engleski, poljski, rumunjski i francuski.

Metode radionica

Svaka radionica obrađivat će neke od osnovnih elemenata pisanja književnog teksta, kao što su otvaranje i zatvaranje priče, zaplet, likovi, naracija i sl. Svaki susret uključivat će teorijski dio, primjere iz prakse, konkretne zadatke, kao i međusobno čitanje te međusobnu konstruktivnu kritiku napisanih zadataka. Na nekim radionicama sudjelovati će i gosti-mentori, poznati domaći pisci.


Objavljivanje radova

Drugi dio aktivnosti koje će se provoditi u projektu, tiče se prikupljanja i uredništva produciranih materijala s ciljem izdavanja zbirke najboljih radova polaznika. Zbirka će biti izdana u elektroničkom obliku te dostupna javnosti za preuzimanje u digitalnom obliku. Izdavanjem radova polaznika zaokružuje se njihova participacija u programu, nagrađuje trud i vrednuje napredak ostvaren kroz kontinuirano pisanje.


Značaj za razvoj riječke kulture

Osim razvoja knjižničarske djelatnosti, ovaj program predstavlja ulaganje u kulturnu budućnost Rijeke. Na više razina doprinosi razvoju kulture pisanja i postavljanju temelja buduće mlade književne scene. Također, osim razvoja spisateljske vještine, Laboratorij fantastike pruža model ugodne i korisne aktivnosti koja produktivno ispunjava slobodno vrijeme djece i mladih. Grad Rijeka time dobiva ne samo generaciju budućih pisaca, već i generaciju zdrave i kreativne djece i mladeži, aktivno uključene u kulturni život zajednice.

O projektu

Projekt se održao već više puta te je iznjedrio više objavljivanih, nagrađivanih i uspješnih pisaca. 

U razdoblju od 2008.-2012. na radionicama je prisustvovalo više od 20 mladih osoba, a tadašnji polaznici su danas aktivni i objavljivani pisci: Antonija Mežnarić, Tamara Crnko i drugi.


Laboratorij se bazira na interesima polaznika za fantastičnu književnost i općenito sadržaj spekulativne fikcije (SF, Fantasy, Horror i ostalo), te kroz niz edukativnih radionica pod mentorstvom voditelja te gostujućih radionica pod mentorstvom prepoznatih lokalnih pisaca, polaznike uči raznim alatima i metodama kreativnog izražavanja kroz pisani medij. Fokus projekta je poticanje kreativnosti i maštovitosti polaznika te kreiranje književnog sadržaja.


Ovaj program predstavlja iznimno vrijednu izvaninstitucionalnu nadopunu aktivnostima koje su namjenjene mladima srednjoškolskog uzrasta, a koje se provode u sklopu Gradske Knjižnice Rijeka. Osim toga, program promiče razvoj pismenosti i književnog stvaralaštva mladih, a posebno kulturu čitanja čime oplemenjuje njihov odgoj i obrazovanje. Nadalje, stvaranjem novih generacija mladih autorica i autora dugoročno doprinosi razvoju riječke kulturne scene te književno-nakladničke i knjižnične djelatnosti.