laboratorij fantastike

Radionice kreativnog pisanja pod mentorstvom Zorana Krušvara.

Projekt se provodi u suradnji sa Gradskom Knjižnicom Rijeka.

Radionice će se održavati jednom tjedno u trajanju od 90 minuta, od ožujka do srpnja, te od listopada do prosinca. Radionice su namijenjene mladima (od 14 do 25 godina).


Prijave će biti otvorene u veljači 2022. Maksimalan broj polaznika je 10 osoba.

Voditelj radionica

Voditelj radionica je Zoran Krušvar, psiholog, novinar, poznati i nagrađivani hrvatski pisac, prevođen u inozemstvu, te voditelj raznih multimedijskih projekata. Autor je tri zbirke kratkih priča, dva romana za djecu, dva romana za odrasle te slikovnice za djecu. Član je spisateljskog kolektiva “Fluminati” te neformalne književne skupine “Ri Lit”. Radovi su mu prevođeni na engleski, poljski, rumunjski i francuski.

Metode radionica

Svaka radionica obrađivat će neke od osnovnih elemenata pisanja književnog teksta, kao što su otvaranje i zatvaranje priče, zaplet, likovi, naracija i sl. Svaki susret uključivat će teorijski dio, primjere iz prakse, konkretne zadatke, kao i međusobno čitanje te međusobnu konstruktivnu kritiku napisanih zadataka. Na nekim radionicama sudjelovati će i gosti-mentori, poznati domaći pisci.


Objavljivanje radova

Drugi dio aktivnosti koje će se provoditi u projektu, tiče se prikupljanja i uredništva produciranih materijala s ciljem izdavanja zbirke najboljih radova polaznika. Zbirka će biti izdana u elektroničkom obliku te dostupna javnosti za preuzimanje u digitalnom obliku. Izdavanjem radova polaznika zaokružuje se njihova participacija u programu, nagrađuje trud i vrednuje napredak ostvaren kroz kontinuirano pisanje.


Značaj za razvoj riječke kulture

Osim razvoja knjižničarske djelatnosti, ovaj program predstavlja ulaganje u kulturnu budućnost Rijeke. Na više razina doprinosi razvoju kulture pisanja i postavljanju temelja buduće mlade književne scene. Također, osim razvoja spisateljske vještine, Laboratorij fantastike pruža model ugodne i korisne aktivnosti koja produktivno ispunjava slobodno vrijeme djece i mladih. Grad Rijeka time dobiva ne samo generaciju budućih pisaca, već i generaciju zdrave i kreativne djece i mladeži, aktivno uključene u kulturni život zajednice.

O projektu

Projekt se održao već više puta te je iznjedrio više objavljivanih, nagrađivanih i uspješnih pisaca. 

U razdoblju od 2008.-2012. na radionicama je prisustvovalo više od 20 mladih osoba, a tadašnji polaznici su danas aktivni i objavljivani pisci: Antonija Mežnarić, Vesna Kurilić, Tamara Crnko i drugi.


Laboratorij se bazira na interesima polaznika za fantastičnu književnost i općenito sadržaj spekulativne fikcije (SF, Fantasy, Horror i ostalo), te kroz niz edukativnih radionica pod mentorstvom voditelja te gostujućih radionica pod mentorstvom prepoznatih lokalnih pisaca, polaznike uči raznim alatima i metodama kreativnog izražavanja kroz pisani medij. Fokus projekta je poticanje kreativnosti i maštovitosti polaznika te kreiranje književnog sadržaja.


Ovaj program predstavlja iznimno vrijednu izvaninstitucionalnu nadopunu aktivnostima koje su namjenjene mladima srednjoškolskog uzrasta, a koje se provode u sklopu Gradske Knjižnice Rijeka. Osim toga, program promiče razvoj pismenosti i književnog stvaralaštva mladih, a posebno kulturu čitanja čime oplemenjuje njihov odgoj i obrazovanje. Nadalje, stvaranjem novih generacija mladih autorica i autora dugoročno doprinosi razvoju riječke kulturne scene te književno-nakladničke i knjižnične djelatnosti.

Ostvareni uspjesi

 • Radionice je redovito pohađalo do 20 mlađih osoba i nekolicina povremenih polaznika.
 • Tijekom 3 godine, ugošćen je niz afirmiranih hrvatskih pisaca, koji su polaznicima prenijeli vrijedna iskustva: Darko Macan, Zoran Žmirić, Igor Lepčin, Danilo Brozović, Milena Benini, Alen Kapidžić i drugi.
 • Vesna Kurilić i Antonija Mežnarić danas su objavile svaka po nekoliko knjiga i zajedno vode izdavačku kuću “Shtriga Books”.
 • Tamara Crnko objavila je roman “Blokiraj ovo!”.
 • Polaznici su redovito stvarali materijal i sudjelovali na raznim književnim natječajima u Hrvatskoj.
 • Brojni sudionici objavili su svoje priče u fanzinu “Eridan”, 2008., i 2009. godine, nakon prvih par mjeseci održanih radionica.
 • Dvije polaznice (Valentina Mišković i Irena Hartmann) u dobi od 16 i 17 godina, sudjelovale su u natječaju za Istrakonovu zbirku. Iako su im konkurencija bili odrasli pisci, uspjele su plasirati svoje priče koje su objavljene u zbirci “Treća stvarnost”.
 • Iste godine, Valentina Mišković primila je nagradu “Protosfera” za najbolju priču autora mlađeg od 21 godinu, za svoju priču “Izgubljeni bijeli brat” objavljenu u fanzinu “Eridan”.
 • Irena Hartmann pobijedila je na tematskom Sferakonskom natječaju i primila nagradu “Sferica”.
 • Irena Hartmann osvojila je nagradu grada Osijeka i Agencije za zaštitu okoliša na literarnom natječaju na temu rijeke Drave, za priču pod naslovom “Moja Drava”.
 • Irena Hartmann primila nagradu “Sfera” u kategoriji kratke priče za priču “Lutka”, 2013.
 • Isabella Lizzul, u dobi od 15 godina, sakupila je svoje priče u zbirku te je uz financijsku pomoć svojih roditelja izdala u maloj nakladi.
 • Irena Hartmann – pripovjetka “Toplina” objavljena u zbici Parasvemir (Sferakonska zbirka pripovjedaka 2010.), prošla na natječaju “Kamov ukratko” (priča “Revolucija”).
 • Isabella Lizzul – dobitnica 3. nagrade Sferica za priču prijavljenu na godišnjem natječaju za najbolje likovne i literarne radove djece osnovnih i srednjih škola na zadanu temu “Putovanja jednog fotona”.
 • Tamara Crnko – objavljena u fanzinu Eridan 8 (“Viktor”), prošla na natječaju “Kamov ukratko” (“Njegova stjenica”).
 • Antonija Mežnarić – objavljena u fanzinu Eridan 8 (“Metamorfoza”), prošla na natječaju “Kamov ukratko” (“Pusti mrtve neka spavaju”).
 • Valentina Mišković – objavljena u fanzinu Eridan 8 (“Dirty Old Town”) i Eridan 9 (“Kradljivica”, “Senanque – mirisala je na…”), pohvaljena na natječaju „Kamov ukratko“ („Rijeka snova i linije grafita“).
 • Dajana Šalinović – objavljena u fanzinu Eridan 8 (“Elektronička duša”) i Eridanu 9 (“Gospodin Vampirko”, “Noć ljiljana”).
 • Vesna Kurilić, objavljena u istrakonskoj zbirci “Dimenzija tajne” (“Crveni kaput”).
 • Svi učesnici upoznali su se s raznim domaćim autorima i djelima te unaprijedili svoje vještine pisanja.
 • Objavljene su tri zbirke odabranih radova polaznika.